- LPG legaal of niet?
Wat zegt de wetgeving over gebruik van LPG gasflessen?
Helaas is de wetgeving hier nog niet duidelijk over en blijft het een grijs gebied.
De LPG Gasflessen voldoen aan de keuring eisen echter is het verstrekken van LPG in NL beperkt tot tractie doeleinden. De officiële LPG gasfles voldoet aan de 80% vulstop en alle overige eisen voor het vullen van lpg.

Wij werken er momenteel aan om u te kunnen voorzien van degelijke informatie hierover.

- Vullen van gewone propaan gasflessen:
Zie document:
Besluit LPG tankstations
Let op: Artikel 3.9 staat duidelijk dat het verboden is gewone gasflessen te vullen met LPG!!!

- Zelf gewone gasflessen vullen met een LPG Vulnippel / verloop nippel ? kijk hier

---
Zie bericht van Kampeerinfo uit 2009:

Met dank aan: www.kampeerinfo.nl

LPG in caravan of camper legaal of niet legaal?

Het gebruik van LPG in plaats van propaan of butaan in caravans en campers is in opmars.

Zeker omdat de prijs van LPG behoorlijk lager ligt dan die van de reguliere gassen is het voor veel kampeerders interessant om over te stappen op LPG.

De losse LPG gastanks zijn dezelfde gasflessen als ook voor heftrucks gebruikt worden. Deze gastanks (vanaf € 240,00 te koop) zijn aanmerkelijk duurder dan de standaard gasfles, welke met 1 afsluiter (conform ADR de definitie voor een eenvoudige drukhouder) is uitgevoerd.

De hogere prijs is te wijten aan de extra appendages. De gasfles is voorzien van een aparte vulaansluiting met een automatische 80% afslag, een overdrukbeveiliging, een inhoudsmeter en de afname kraan. In vergelijking met de propaan gasflessen van 2mm dikte is de LPG gasfles gemaakt van 4mm dik staal waardoor hij nog veiliger is. De LPG gastank wordt vervolgens met een Europees CE-keur aangeboden en is daarmee ook in Nederland toegestaan.

Als LPG Gasdampflessen (ook wel wisselreservoirs genoemd) voldoen aan de juiste technische specificaties zoals een vulbegrenzer zodat de fles tot maximaal 80% gevuld kan worden en een overdruk beveiliging dan mogen deze flessen in Nederland wel gevuld worden mits het gas bedoeld is voor het aandrijven van hef- of transportwerktuigen.

Autogas (LPG) zoals op een tankstation getankt kan worden is onderhevig aan accijnzen. Propaan is onderhevig aan de regulerende energie heffing. Vanwege deze verschillen zullen de meeste tankstations het vullen van deze LPG gastanks niet toestaan, omdat zij hiermee een economisch delict plegen.

Om die reden is dan ook vaak een voorschrift in de milieuvergunning opgenomen dat autogas alleen voor tractie doeleinden verkocht mag worden. De exploitant die desondanks het tanken in deze LPG gastanks toelaat riskeert een boete.

Dat houdt dus simpelweg in dat kampeerders deze tanks NIET* legaal mogen vullen voor gebruik in de caravan of camper. (*De wetgeving hierover is gewijzigd per jan 2010 en is nu wel toegestaan!)

Dit geldt echter alleen voor Nederland. In de meeste EU landen mogen de tanks (mits ze aan alle technische specificaties voldoen) wel gevuld worden voor andere doeleinden dan alleen het aandrijven van hef- en transportwerktuigen.

Campers met gastank

Veel campereigenaren hebben een vaste LPG tank laten monteren onder de camper. Ook deze LPG tanks mogen in Nederland alleen gevuld worden wanneer het LPG bestemd is voor de aandrijving van de camper zelf. Dus niet om te verwarmen en te koken.

Wat zegt de verzekeraar ervan?

Wanneer er onder een camper een LPG tank gemonteerd is dan is er alleen dekking als er van te voren melding gemaakt is van de tank en deze gas installatie goedgekeurd is door een deskundige. De premie is dan wel wat hoger.

Over LPG gebruik in caravans wordt niet speciaal melding gemaakt bij de verzekeraars. Als de LPG Gasdampfles is aangesloten op het normale systeem van de caravan die voldoet aan alle wettelijke eisen en er gebruik wordt gemaakt van de originele koppelingen dan is er gewoon dekking.

Of het u voordeel op kan leveren is afhankelijk van de hoeveelheid gas die u jaarlijks gebruikt. De hogere prijs van de gastank (vanaf € 240,00) moet u wel terugverdienen.

Omdat deze LPG gastanks door de particulier zelf gevuld worden, is de maximale keurtermijn waarbinnen deze tanks gebruikt mogen worden gesteld op 10 jaar. Gezien de kosten een LPG gastank te laten keuren, moet de koper van deze LPG tanks er van uit gaan dat de LPG gastank na 10 jaar vervangen moet worden door een nieuwe. Benegas gastanks moeten na 15 jaar gekeurd worden en zijn goedkoper in aanschaf.

Bij recreatief gebruik met 2 a 3 fles vullingen per jaar is de traditionele gastank voordeliger dan een LPG gastank.

Het verwarmen en koken op LPG is erg interessant voor wintersporters die hun caravan in het buitenland hebben staan. Uit ervaring weet ik dat er veel gas voor nodig is om tijdens de winter de caravan te verwarmen zeker als u in de voortent nog een extra kachel gebruikt. Dat kan oplopen tot wel 4 a 5 liter gas per dag.

Controleer voor de aanschaf van een LPG Gasdamptank wel eerst of er in de buurt van de camping een tankstation aanwezig is met een LPG installatie want die zijn in het buitenland veel dunner gezaaid dan in Nederland.

Conclusie:

LPG Gasdampflessen zijn toegestaan maar mogen in Nederland alleen bij een tankstation gevuld worden als het gas bestemd is voor het aandrijven van hef- en transportwerktuigen.

Voor grootgebruikers (seizoen- of winterkampeerders in het buitenland) kan de LPG tank een flinke besparing opleveren.

Onze speciale gaat uit naar de deskundigen van BP Nederland, Benegas en VR Adviseurs (verzekeringen) voor hun bijdrage aan dit artikel.

Bekijk voor meer info of het kopen van de lpg gasdamptanks kijk hier

 

Powered by SIM+CMS a free content management system